Maren fikk tidlig erfare hvilke utfordringer livet kan by på. Spiseforstyrrelse som 14 åring.
Alvorlig selvmordsforsøk som 19-åring, lå 7 dager i koma og var innlagt på sykehus i flere uker. Første innleggelse på døgnpsykiatrisk skjedde tidlig i 20-årene. Hun fikk her i tillegg diagnosene rusindusert bipolar lidelse, ADHD og tvangslidelse.
Senere opplevde hun marerittet da hennes samboer døde av hjerteinfarkt hjemme. Hun var deltakende i livreddende førstehjelp før ambulanse ankom.
Når livet stormet som verst brukte hun spiseforstyrrelsen som sin mestringsstrategi. Etter dødsfallet til samboeren ble hun veldig dårlig, men var heldig å få hjelp på Modum Bad.
Hun hadde noen gode år, der hun både tok bachelor i ernæring og vernepleier, i tillegg til jobb som helsepersonell. Men i hverdagen slo hun seg aldri til ro og måtte gjennom flere kriser som presset henne til det ytterste av hva hun tålte.
Hennes pappa har svært syk hele hennes liv, med nyresvikt og etter hvert flerorgansvikt. Hennes mamma fikk kreft i bukspyttkjertelen i 2019 og året etter. I denne perioden fulgte hun sin mamma tett gjennom alle avtaler, behandlinger og oppfølginger. Hun flyttet tilbake til mamma og pappa, og hadde det som sitt livsmål å gi mamma en god avslutning på livet.
Utfordringer, kriser og et elendig selvbilde førte til nok et selvmordsforsøk i 2021. Også dette forsøket endte med ambulanse, intensivbehandling og deretter innleggelse på døgnpsykiatrisk.
Men dette ble også vendepunktet i hennes liv. Her startet reisen til det å akseptere seg selv, akseptere sine utfordringer og se livet på en ny og annerledes måte.
Forventninger følger med oss hele tiden både på hjemmebane og i arbeidslivet, og gir oss en tanke om hvordan vi skal strekke oss for nå opp til den forventningen vi har. Men hva skjer når forventninger blir til et press?
Hva skjer når forventninger alltid ender med skuffelse, bebreidelse for å ikke klare – eller skam over å ikke være god nok?
For Maren ble forventninger et evig jag om å ha det perfekte livet og den perfekte kroppen. Dette førte til ett liv med depresjon, spiseforstyrrelse og rusproblemer.
Til slutt ble hun så syk at livet ikke var verdt å leve. En kveld sent i oktober 2021 prøvde hun å ta sitt eget liv.
Maren deler i dette foredraget av sine personlige erfaringer, et foredrag som vi tror mange vil kunne kjenne seg igjen i.
Maren Trebler har holdt flere foredrag i regi av kirkens Bymisjon. Hennes foredrag er engasjerende, inspirerende og lærerike. Hun berører og rører ved det innerste i oss, og snakker åpent om vanskelige temaer. Hun er alltid godt forberedt for gruppen hun skal holde foredrag for, og leverer til det fulle uansett tema. Hun har et bredt register hva gjelder innhold i sine foredrag, og tilpasser disse til det publikum hun står foran. Vi gir Maren våre sterkeste anbefalinger når det gjelder både fremførelse og innhold i hennes foredrag, og vi kommer til å benytte oss av hennes kompetanse/foredrag i årene som kommer.
Jon Dahl, Seniorrådgiver
Kirkens Bymisjon
"Maren besøkte oss og delte sin sterke historie om motgang og håp. Hun snakket ærlig om sitt selvmordsforsøk og de utfordringene hun har møtt på veien, men også om veien til å finne styrke og mening i livet. Maren formidler med en utrolig ærlighet og varme som berørte oss alle. Hennes budskap om håp er både inspirerende og viktig. Vi er takknemlige for hennes innsats for å bryte ned tabuer og hjelpe andre som går gjennom lignende utfordringer."
Kenneth Pedersen, teamleder
Mental Helse
Maren har stilt opp som foredragsholder og konferansier for Fagfokus ved en rekke anledninger, i forbindelse med blant annet arrangementer om spiseforstyrrelser, utenforskap og psykisk uhelse. Hun er svært imøtekommende og profesjonell, og har fått topp tilbakemeldinger fra våre konferansedeltakere. Vi anbefaler henne varmt
Knut Ivar Aarstein, prosjektleder
Fagfokus
Maren formidler sin erfaring som pårørende på en nær og berørende måte, og kobler dette naturlig sammen med sin faglige kompetanse som helsepersonell. Hun er lydhør for ønsket læringsutbytte, og tilpasser undervisningen til sine tilhørere. Hennes engasjerende undervisning har gjort et varig inntrykk. En av våre studenter beskriver henne slik: Maren formidlet på en veldig «hjertenær» og god måte, som gjorde at jeg følte meg til stede og delaktig i historien. Det motiverte meg til å strekke meg enda lengre for å bli flinkere i jobben min, og bedre til å se pasienten og de pårørende.
Gøril Salomonsen, lektor
Nordland fagskole
Vi hadde Maren Trebler på vår konferanse i 2022, Nasjonal sykepleierkonferanse - psykisk helse og rus med over 200 deltakere. Maren holdt innlegget "En historie om håp og mestring», hvor hun hadde veldig god tilstedeværelse, en sterk historie og god formidlingsevne. Innlegget Maren holdt for oss var dypt gripende og ga innsiktsfulle perspektiver. Maren er en utrolig dyktig formidler, noe som ble bekreftet av høye evalueringen fra deltakerne. Hennes tydelighet og engasjement skapte en sterk forbindelse til publikum, og hennes personlige historie ga oss en unik forståelse av hva det vil si å leve med en alvorlig spiseforstyrrelse. Gjennom sin ærlige formidling fikk vi et innblikk i både den fysiske og mentale kampen som følger en slik lidelse. Hennes historie om å komme tilbake til livet etter selvmordsforsøk, og senere fullføre Vasaloppet sammen med Kirkens Bymisjon, var inspirerende og ga håp. Samtidig pekte hun på viktigheten av støtte etter utskrivelse, og understreket behovet for informasjon om likepersontilbud. Foredraget var både sterkt og lærerikt, og hennes tydelige oppfordring til oss vil sitte igjen lenge
Espen Gade Rolland, leder
NSFs faggruppe innen psykisk helse og rus